1994 Holden Commodore VR from Australia and New Zealand - Comments

19th Feb 2011, 05:50

I have a VR Commodore, which is playing up, hard to start, then gurgles for few seconds and clears up, then the auto transmission will hold gears till like 5000 rpm, then change new plugs, leads, oil throttle body cleaned. Had it to mechanic and came up with no faults. Someone help me please...

24th Feb 2011, 03:09

Purchased my VR for 2 grand and then spent an additional $1200 on a new power steering rack and pump, plus a new harmonic balancer!

It still needs a few little things done to it, but it gets me to work and back without missing a beat every day (130 km round trip).

Since it's on gas, it costs me around $35 to fill it - which gets me between 350 and 400 kms down the road!

It runs like a dream - very happy with my purchase to date!

11th Apr 2011, 04:22

Good on ya mate. 12.5 quarter mile. Pull the other one.

28th Apr 2011, 12:01

It's your fuel injectors. It is going to cost you about 700 in parts and labor.

4th Jul 2011, 07:12

Try changing the throttle position sensor; about $45.

25th Aug 2011, 17:05

Try the coolant temp sensor under the thermostat housing.

1st Oct 2011, 22:57

Sound like either you have a loose fuse or a faulty brake light switch, which is only $20 to replace.

17th Oct 2011, 19:31

The back lights that work when they want can be fixed easily - we had same problem; one day a man came up and said just use a slightly bigger screw, and make sure it's tight... Not had the problem since... Dunno if would work for you though?

9th Nov 2011, 20:13

If your VR takes 2-3 seconds to drop down a gear, you should get it checked out. The VR series brought out 2 different types of transmission. You need to make sure you have the correct one; it not only does serious damage to the trans, but also the diff and clutch..

9th Nov 2011, 20:20

The tapping could be either the injectors, or there could be a problem with the valves. You should get it checked ASAP, as it could result in serious damage if it's the valves. A lot of the time it won't be a problem, but you wouldn't want to take the risk of letting it ride.

14th Dec 2011, 09:45

I own a VR Commodore, and mine had a problem with starting as well. Then when it did, it would run rough for a few seconds. It also blew black smoke on start up. If yours is doing the same, it is fairly safe to say fuel pressure regulator. Fixed mine.

17th Feb 2012, 18:49

Hello can you tell us how you fixed the heater plug please? We have just done ours, and the stubborn thing is half stuck in the motor

obuggabird@yahoo.com

Thanks.

21st Feb 2012, 06:59

Hey guys, I've got a VR Commodore Ute, and recently got new motor put in it, and it's round the 20 000km mark now.

Just started to have a few problems pop up when idling. It sort of shutters a bit, and a few times has stalled when taking off, as well as turning into park. Does anyone have any suggestions on how to fix it? That would be much appreciated. Cheers.

28th Jun 2012, 16:32

Hi,

Can someone give me an idea how much would a 1994 Commodore Auto Executive be worth if I sold it privately? It's immaculate; no rust, no dents, and I have basically kept it perfectly maintained; new radiator, and water pump, fan belt, and a new battery last year, but just now the odometer stopped at 170,000 klms, and I'm not sure if it's worth anything or worth fixing anymore. The mechanic says the gearbox shows some minor oil leaks (transmission specialist says there is no problems with it changing gears). Also he said the front end needs new shocks and rubbers, and possibly maybe tie rods - car yard offered me 500.00 as a trade in... Is that about right?

25th Aug 2012, 06:20

My VR (auto) has the same problem changing from 1st to 2nd, or 2nd to 3rd. It revs like crazy 4000-5000 before it will change up. When it finally changes up a gear, it clunks into gear. I'm going to end up with whip lash!

I need to know causes for this problem! Preferably not the entire trans, because the mechanic's quote is insane!

It seems to only be when I've driven it back and forth all day, or in the hottest part of the day (I live in the tropics, so hot is really hot), but morning drives or just one trip a day; it purrs like a kitten.

8th Jan 2013, 04:59

My VR trans lost 1 and 4 at the same time. Don't really know what happened. It's at about 400 000 kms though, but they are an excellent car. Plenty of power. BTW, the V6 in mine runs like a dream.

15th Feb 2013, 02:04

I am looking for a VS wagon for 500 around Newcastle. If yours is one, email me, I would appreciate that thanks.

williamslandcruiser@yahoo.com.au

16th Feb 2013, 09:31

What's the wheel that spins telling the gearbox how fast the car is going? My tranny is having problems like what you have said, and I might check this out. Thanks.

5th Apr 2013, 20:23

Hi. I have a VR V6 Commodore automatic. My car stalls in park, and when I come to a stop, the revs go to about 3 and then change, and I also have a tapping noise that I can never seem to find. I'm stumped as to what's wrong with the car.

7th Apr 2013, 20:03

Problems with the coil pack; change the coils and that will fix your problems.

11th Apr 2013, 15:54

Hey mate, I had a tapping noise in my 1995 VR Commy. Well it was more like a thump or a knock, and I found out it was coming from the rear of the engine. I never found out what it was. I replaced the engine; as I'm a mechanic, it was a few hour job, but as I was stripping down the engine, I found that the balance shaft had a rock in it, and also the timing chain was quite loose and noisy.

5th Jun 2014, 08:24

Try checking the idle valve.

When they are stuck or not working properly, they have very high idle.

Do a compression testing as well just in case it has a blown gasket.

30th Jun 2014, 23:00

Hey, my VR 94 mod isn't going into fourth gear much at all, or when it does it clicks back and forward into 3rd?? I have to drive long distances everyday, and need HELP ASAP? Could that be the cause?

Add another comment

Note: A Comments RSS Feed is available. New comments appear in the Members Area before the main site